Dat een zwangerschap een aanslag is op je lichaam, is niets nieuws. Kort na je bevalling neem je die buik nog voor lief. Je geniet van je kindje en de hormonen gieren ondertussen door je lichaam. Als je in wat rustiger vaarwater terecht komt, begin je toch wel te balen van die extra kilo’s. En hoe meer je ermee bezig bent, hoe moeilijker het is om af te vallen.
Veel vrouwen eten meer tijdens de zwangerschap. Bewust of onbewust. En tsja, die extra kilo’s moeten er toch een keer vanaf. Je wilt toch die fitte moeder zijn met dat mooie figuur en vol zelfvertrouwen achter de kinderwagen lopen.
De uitdaging zit hem in het dealen met je nieuwe structuur. Of eigenlijk: het ontbreken van structuur! Zoals dat bij ons tenminste was in het begin. Dat viel tegen… De vaste eetmomenten verschuiven in tijd en daardoor ontstaat er trek tussendoor. De koekjestrommel is dan dichtbij… Om nog maar te zwijgen over de gebroken nachten. Je lichaam snakt naar suikers, maar uiteindelijk word je hier alleen maar meer vermoeid van. Je snapt zelf ook wel dat dit geen handige keuzes zijn als je wilt afvallen, maar hoe dan wel?!
Het is belangrijk dat jij nieuwe houvast gaat krijgen in je nieuwe leven. Ondanks al het zorgen voor de kroost ook jezelf tijd gunnen voor eetmomenten, beweging en ontspanning. Dit is noodzakelijk om die leuke moeder te blijven!
Afvallen na de bevalling is een geleidelijk proces dat tijd, geduld en gezonde gewoonten vereist. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:
1. **Raadpleeg je arts:** Voordat je begint met een dieet- of trainingsprogramma, is het belangrijk om met je arts te praten, vooral als je een keizersnede hebt gehad of andere gezondheidsproblemen hebt.
2. **Gezond eten:** Focus op een gebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen. Eet magere eiwitten, volle granen, groenten, fruit en gezonde vetten. Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen en beperk de inname van suiker en verzadigde vetten.
3. **Portiecontrole:** Houd de portiegroottes in de gaten en vermijd overmatig eten. Luister naar je lichaam en stop met eten als je verzadigd bent.
4. **Hydratatie:** Drink voldoende water gedurende de dag. Het kan helpen om dorst met water te lessen in plaats van met suikerhoudende dranken.
5. **Regelmatige maaltijden:** Eet regelmatig kleine, evenwichtige maaltijden gedurende de dag om je metabolisme op peil te houden.
6. **Geleidelijk beginnen met lichaamsbeweging:** Begin langzaam met lichte oefeningen na goedkeuring van je arts. Wandelen, zwemmen en postnatale yoga zijn vaak goede opties om mee te beginnen.
7. **Postnatale oefeningen:** Overweeg specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de bekkenbodemspieren en de buikspieren. Raadpleeg een professional voor gericht advies.
8. **Slaap voldoende:** Voldoende slaap is essentieel voor gewichtsbeheersing en algemene gezondheid. Probeer voldoende rust te krijgen, zelfs als dat betekent dat je dutjes moet doen wanneer de baby slaapt.
9. **Stressbeheersing:** Stress kan van invloed zijn op je gewicht. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken.
10. **Realistische verwachtingen:** Wees geduldig en stel realistische doelen. Het is normaal dat het lichaam na de bevalling tijd nodig heeft om te herstellen.
Onthoud dat elk lichaam anders is en dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren.
Praktijk Eatwise heeft veel ervaring in het begeleiden na een zwangerschap. Zoals ook Laura: