Oké, dit komt er onaardiger uit dan ik het bedoel dat afvallen ‘tussen je oren’ zit. Wat ik ermee bedoel is dat in de meeste gevallen het probleem niet zit in kennis.
Je kent het verschil tussen een komkommer en een reep chocolade. Je kunt de gezondste van die twee aanwijzen.
En toch kies je voor de reep chocolade.
Het heeft niets met kennis te maken. Dit is wat er gebeurt als we ons laten overtuigen door onze emoties en gedachten. We laten ons overtuigen door zaken waar we geen invloed op hebben. Waar we echter wel invloed op hebben, is de actie die we hieruit laten volgen.
Stel, je hebt een rotdag gehad, want het was druk op de weg en op het werk gebeurde allerlei vervelende dingen, toen moest je de kinderen nog halen en die hadden mega honger, maar je moest ook nog boodschappen doen… Pfoe, dat viel niet mee. Als de kinderen op bed liggen is het jouw moment! Je hebt wat lekkers verdiend! Dus loop je naar de kast en kies je iets uit. Daar blijft het niet bij, want later loop je nog een keer en nog een keer…
Dit heeft dus niets te maken met kennis, want je weet dat je gaat balen van die zak chips of wat je dan ook kiest.
Je hebt je in deze situatie laten overtuigen door je gedachten. Want ‘Ik heb het verdiend, ik heb een drukke dag gehad’ of ‘morgen ga ik weer opletten, nu mag ik mijn verwenmomentje hebben’ etc.
Afvallen heeft alles te maken met gedragsverandering. Het krijgen van controle over je eetkeuzes gaat voornamelijk over het krijgen van controle over je gedachten. Als je deze vaardigheid beheerst, dan ga je succesvol afvallen.
Dit is het verschil tussen diëten, lijnen, shaken, lijstjes volgen, boeken kopen etc. Je pakt er niet mee aan waar het mis gaat. Dat doe je wel als je met je koppie aan de slag gaat. Leren reageren op triggers en gedachten die het jou moeilijk maken. Niet op een vage manier, maar gewoon door beter te weten wat er gebeurt en hoe je daarop kunt reageren. Op een nuchtere manier!
Dit is de enige route naar het behalen van jouw streefgewicht, zonder risico op terugval! Het verschil is dat je zelf de vaardigheden hebt om te reageren op welke situatie dan ook. Of het nu gaat over etentjes, verveling, emoties of andere situaties. Jij weet wat je moet doen om de bewuste keuze te kunnen maken.
De bewuste keuze betekent overigens niet dat je nooit iets ongezonds mag eten. De bewuste keuze betekent dat jij ervoor kiest. Als jij kiest voor een koekje bij de koffie, dan smaakt die ook lekkerder en je houdt je aan het ene koekje. Hierdoor kom je niet in de verleiding om er meer te eten.
Wil jij deze vaardigheden ook aanleren? Kies dan voor de Snelcursus Grip op Snacken of de uitgebreide ‘Eatwise – Nooit meer lijnen challenge’.