Afvallen is een hot topic. De diëten vliegen om je oren en het lijkt wel alsof ineens half Nederland precies weet hoe je dit moet doen. In deze marketingbattle is het opletten geblazen als consument. Want ja, wie spreekt er nu de waarheid?! Onderstaand de 3 duidelijkste verschillen.
- Diëtist is een beschermde titel.
Ik heb de vierjarige HBO-opleiding voeding & diëtetiek gevolgd om de titel diëtist te mogen dragen. Dit is beschermd, met bijbehorende opleidingseisen en beschreven deskundigheid. De kwaliteit van de beroepsuitoefening is in de wet BIG geregeld. Wat de diëtist doet, ligt vast in richtlijnen en zorgstandaarden. De beroepsgroep heeft ook een kwaliteitsregister en een klachtenloket paramedici. De diëtist voldoet aan de wettelijke eisen om ‘goede zorg’ te verlenen. Dat hebben die anderen (voedingscoaches, gewichtsconsulenten etc) allemaal niet. Maar wat de diëtist níet heeft, is het alleenrecht op het geven van dieetadviezen.
- Een voedingscoach analyseert en beoordeeld voedingspatronen
Een voedingscoach kijkt naar jouw eetpatroon en beoordeeld wat je mist. Je krijgt adviezen volgens de Richtlijnen Gezonde Voeding. ‘’Huh, doet een diëtist dat dan niet?!’’ De diëtist gaat nog een stapje verder. De diëtist is geschoold in het adviseren bij ziektebeelden, medicatie en allergieën. Daarnaast is de diëtist ook opgeleid om succesvol te begeleiden in gedragsveranderingen, zoals bij het eten van grote porties, tussendoor snoepen en snaaien of eten uit emotie. Je bent er dan niet met het advies dat je dit beter niet kunt doen. Dat snap je zelf ook wel! Het gaat dan om het leren maken van bewuste voedingskeuzes, ondanks alle emoties, gedachten of situaties waarin je jezelf bevindt.
- De diëtist is verplicht zich te blijven scholen
De beschermde titel brengt met zich mee dat de diëtist zich moet blijven ontwikkelen. Daardoor is de diëtist altijd op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Een voedingscoach heeft deze verplichting niet.
Er zit dus nogal wat verschil tussen de verschillende voedingskenners. Het belangrijkste is dat jij een methode vindt die bij je past en dat jij een persoon vindt waar je vertrouwen in hebt. Of dat nu een diëtist, voedingscoach, gewichtsconsulent, leefstijlcoach, voedingstherapeut of personal trainer is!
Wil je meer weten? Meld je dan aan voor de gratis online training ‘Duurzaam afvallen zonder dieet’ Deze online training is direct na aanmelding te bekijken.